რჩევებიცხოვრების სტილიჯანმრთელობა

ეს არის ის, რაც უნდა მიირთვათ იმუნური სისტემის გასაძლიერებლად

როდესაც ცივდებით ან ამჩნევთ რომ სურდო გეწყებათ, ყველა თქვენგანი ფიქრობს ალბათ თუ რა ზომებს შეიძლება მივმართოთ იმისათვის, რომ თავი უკეთ ვიგრძნოთ. ნამდვილად გვეხმარება ვიტამინები? რას იტყვით ქათმის წვნიანზე? სინამდვილეში რა უნდა გავაკეთოთ, რომ ჩვენი იმუნური სისტემა გავაძლიეროთ?

რას ვჭამ ჩემი იმუნური სისტემის გაძლიერების მიზნით?

პრობიოტიკები ითვლება თქვენს ნაწლავში “კარგ” ბაქტერიებად. ეს სასარგებლო ცოცხალი მიკროორგანიზმები თავდაცვის პირველი ხაზია თქვენთვის და თქვენი ორგანიზმის ყველა სხვა ორგანოს იცავს. პრობიოტიკებით მდიდარ საკვებს შეიცავს იოგურტი, კეფირი, კომბუჩა, მისო და მჟავე კომბოსტო. საკვები ყოველთვის პირველ ადგილზე უნდა იყოს, მაგრამ თუ თქვენ აირჩიეთ პრობიოტიკური დანამატის მიღება, დარწმუნდით, რომ სწორად იღებთ მას.

პროტეინს ცხოველების მჭლე ხორცისა და სხვადასხვა მცენარეების  (მაგალითად, წიწიბურა, ლობიო, ოსპი და ბარდა) საფუძველზე, ასევე შეუძლია გაზარდოს იმუნიტეტი არსებული უჯრედების მოწესრიგებით და ახალი უჯრედების წარმოქმნით. მცენარეული ცილის წყაროები, როგორიცაა კაკალი და თესლი, ასევე უზრუნველყოფს ანტიოქსიდანტებს, ხოლო ხორცი და პარკოსნები ამარაგებენ თუთიით და სხვადასხვა მინერალებით, რომელიც ხელს უწყობს იმუნური უჯრედების შენარჩუნებას და ჭრილობების შეხორცებას.

რომელ ვიტამინებს შეუძლია გაზარდოს თქვენი იმუნური სისტემა?

ვიტამინი C ხელს უწყობს ორგანიზმის ზრდას და ჯანმრთელობის შენარჩუნებას. C ვიტამინს შეუძლია დაიცვას თქვენი სხეული ინფექციისგან და ასტიმულიროს ანტისხეულების წარმოქმნა დაავადების წინააღმდეგ. თქვენს ორგანიზმს ამ ვიტამინის მიღება შეუძლია იმ საკვების ხარჯზე, რომელსაც თქვენ ყოველდღიურად იღებთ. ციტრუსი, მაგალითად ფორთოხალი და გრეიფრუტი, ცნობილია მაღალი C ვიტამინით. გჯერათ თუ არა, საკვებს, რომელთაც კიდევ უფრო მეტი ვიტამინი C აქვს, ვიდრე ციტრუსs, განეკუთვნება წითელი ბულგარული წიწაკა და მარწყვი.

ვიტამინი A  ეხმარება ორგანიზმს დაარეგულიროს თავისი იმუნური სისტემა და შეუძლია დაიცვას ინფექციისგან. A ვიტამინით მდიდარი საკვების რამდენიმე მაგალითია: ტკბილი კარტოფილი, ბროკოლი, წითელი წიწაკა და სტაფილო. გარდა ამისა, პრებიოტიკური ბოჭკოვანი ბოსტნეული და ხილი ხელს უწყობს პრობიოტიკებს, რომლებიც თქვენს GI ტრაქტში ცხოვრობენ, ეხმარება მათ ზრდას და განვითარებას.

ვიტამინი E არის ანტიოქსიდანტი და ხელს უწყობს ორგანიზმში თავისუფალი რადიკალების განეიტრალებას. კვლევის თანახმად, ვიტამინ E- ს შეუძლია სხეულის დაცვა რამდენიმე ინფექციური დაავადებისგან. სცადეთ ნუში, თხილი და არაქისის კარაქი ჩართოთ თქვენს რაციონში, რათა მიიღოთ E ვიტამინის სარგებელი. მწვანე ბოსტნეული, მათ შორის ისპანახი და ბროკოლი, ასევე შეიცავს E ვიტამინს.

გთხოვთ გაითვალისწინოთ: მიუხედავად იმისა, რომ ძალიან ნაკლებად სავარაუდოა, რომ თქვენ მიიღებთ ძალიან ბევრ ვიტამინს საკვების წყაროებიდან, ცხიმში ხსნადი ვიტამინები – A, D, E და K ვიტამინები შეიძლება საზიანო იყოს მაღალი დოზებით.

Related Articles

კომენტარის დატოვება

თქვენი ელფოსტის მისამართი გამოქვეყნებული არ იყო. აუცილებელი ველები მონიშნულია *

Back to top button